Vær med til at måle lysforureningen

Mennesker verden over opfordres til at tælle stjerner i dagene fra den 1. til den 15. oktober 2007. Formålet er at kortlægge lysforureningen og øge interessen for astronomi.

Great World Wide Star Count er navnet på en aktivitet, som University Corporation for Atmospheric Research (UCAR) gennemfører i perioden 1.-15. oktober 2007.

Aktiviteten går ud på, at man en time efter solnedgang finder et bestemt stjernebillede på himlen – hvis det altså er skyfrit – og tæller antallet af stjerner. Dette omsættes til en stjernestørrelsesklasse (magnitude i fagsproget) og indberettes derefter via aktivitetens hjemmeside. Hvis det er overskyet, har man i øvrigt også mulighed for at indberette det.

Antallet af stjerner, som man kan se, afspejler graden af lysforurening. Jo færre stjerner, desto mere lysforurening.

Og lysforurening er et voksende problem for astronomer over hele verden, fortæller Dennis Ward fra UCAR.

Men det er ikke kun et problem for professionelle astronomer, fortsætter han: ”Uden at vi overhovedet lægger mærke til det, har mange af os mistet muligheden for at se mange stjerner om natten. Great World Wide Star Count vil bidrage til at øge opmærksomheden på nattehimlens vigtighed og skønhed.”

Øverst ses stjernebilledet Svanen (Cygnus på latin), som det tager sig ud fra et sted uden lysforurening. Nederst ses samme stjernebillede, som det tager sig ud i områder med stærk lysforurening. Se billederne i stor størrelse her.

Til hjemmesiden

Til siden om lysforurening

Send E-mail

© Per Tybjerg Aldrich

Oprettet: 2007-10-11

Senest opdateret: 2007-10-11