Sønderborg forbyder lyskastere

Sønderborg Kommune har udstedt et generelt forbud mod brug af lyskastere i kommunen. Man kan dog søge om tilladelse til brug af lyskastere ved enkeltarrangementer. Beslutningen konfirmerer en beslutning i det gamle Sønderborg Byråd, og den kommer efter en henvendelse fra fire borgere i byen.

Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune har på sit møde den 4. september 2008 godkendt, at der i kommunen udstedes et generelt forbud mod brug af lyskastere i kommunen. Dette sker primært for at sikre (natte)-himlen som et fælleseje frem for som en legeplads for den, der har den kraftigste lyskaster.

Sønderborg Kommune har lagt billet ind på at blive én af de tre energibyer, der vil blive fremhævet for sine energibesparelser, når Danmark i 2009 er vært for FNs klimakonfrence. Trods dette var kommunens Klimasekretariat, der blev hørt forud for drøftelsen i Teknik- og Miljøudvalget, ikke stemt for et forbud mod eller begrænsninger i brugen af lyskastere.

Kommunens Byg-afdeling anbefalede, at lyskastere kun blev anvendt i begrænset omfang og i begrænset tidsrum. Naturgruppen – som altså endte med at trække det længste strå – mente ikke, at det skulle være tilladt at anvende lyskastere.

Kommunen skal nu i gang med at udarbejde en administrationspraksis i forhold til det generelle forbud og muligheden for at søge dispensation. Og som én af de fire borgere bag henvendelsen til kommunen siger: ”Nu må vi så se, hvordan den bliver formuleret – og ikke mindst, hvordan den bliver brugt i praksis.”

---

The Municipality of Sonderborg in South Jutland has decided to forbid all use of searchlights. However, it is possible to ask for permission to use such equipment at special occasions. The decision confirms a decision made in 1995 by the old town council.

En – eller rettere: to – lyskastere på landet i nærhenden af Sønderborg den 7. september 2006. Fot.: Kim Christensen.


aldrich.dk

lysforurening.dk

Send E-mail


© Per Tybjerg Aldrich

Oprettet: 2008-09-19

Senest opdateret: 2009-03-31