Belyst træskulptur på Grenen vil bidrage til lysforurening

Midgårdsormen er navnet på en stor træskulptur, som et privat firma vil opstille på Grenen, selv om området er fredet. Skulpturen skal reklamere for den træimprægneringsmetode, som firmaet forhandler. Om natten skal skulpturen belyses. Det vil bidrage til lysforureningen.

Grenen ved Skagen er et af Danmarks mest berømte områder. Her mødes Skagerrak og Kattegat, og hvert år kommer tusindvis af turister for at se, hvordan de to vande støder sammen.

Reklame for træimprægnering

Netop de mange turister må være en del af baggrunden for, at en foretagsom virksomhed – Hampen Træforarbejdning A/S – har fået den idé at placere en stor træskulptur som reklame for dets produkter i vandkanten på Grenen.

Virksomheden forhandler træimprægneringsmidler og meningen er, at skulpturen skal behandles med disse. Så kan turisterne se, hvor godt de beskytter træværket mod vind og vand.

”Vi har valgt at placere skulpturen ved Grenen, fordi naturen på stedet har den rette barskhed. Men også fordi kyststrækningen er meget befærdet”, udtaler direktør Ole Dalsgaard fra virksomheden til Nordjyske Stiftstidende.

Firmaet har fået Årstiderne Arkitekter i Silkeborg til at tegne træskulpturen. Skulpturen bugter sig som en midgårdsorm fra en bunker på stranden nær Drachmanns grav til en bunker ude i vandet. Den vil være synlig fra alle sider. Også om natten, idet planen er, at den skal belyses.

OK fra Frederikshavn Kommune

Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune behandler planen om træskulpturen på sit møde den 2. oktober 2007. Ifølge flere medier skulle der være tale om, at udvalget skal tage stilling til planen. Det er dog ikke korrekt. Træskulpturen er på dagsordenen som en ”orienteringssag”. Dette afspejler, at kommunens Teknik- og Miljøudvalg tidligere har god for projektet.

For at træskulpturen kan blive en realitet, skal Fredningsnævnet dog dispensere fra en fredning af området, som blev vedtaget så sent som i juni 2007. Og Region Nord skal dispensere fra strandbeskyttelseslinien.

Belysningen vil bidrage til lysforureningen i området

”Det er beskæmmende, at man er villige til at dispensere fra indtil flere love for at opstille noget, der grundlæggende er en reklame for et privat firma - oven i købet på offentlige arealer. Det bliver ikke bedre af, at man vil belyse skulpturen om natten og således øge lysforureningen i området”, udtaler Per Tybjerg Aldrich. Han fortsætter: ”Det er også paradoksalt, at man netop her vil etablere kunstig belysning. Skagen og Grenen har jo i al fald siden Skagen-malernes tid været kendt for sit fantastiske naturlige lys. Det eneste positive, der er at sige om sagen, er, at træskulpturen kun er planlagt til at stå på stedet i et år”.

Midgårdsormen – træskulpturen, som en virksomhed vil opstille på Grenen ved Skagen som reklame for dets produkter – som den vil tage sig ud om natten, når den belyses og ses fra nord, dvs. fra Grenen. Klik på billedet for at se det i stor størrelse i det prospekt, som Årstiderne Arkitekter har lavet om installationen.

Seneste nyt:

Grenen friholdes for ekstra lysforurening


Til hjemmesiden

Til siden om lysforurening

Send E-mail


© Per Tybjerg Aldrich

Oprettet: 2007-09-30

Senest opdateret: 2007-10-04