Belysningsstrategi for København

Københavns Kommune har fremlagt et forslag til udendørsbelysning. Det sigter på at ”iscenesætte byen i natten”, men lover, at ”nat skal forblive nat”.

Klaus Bondam, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune har fremlagt et forslag til en belysningsstrategi for København. Han håber, at forslaget ”kan inspirere til nye spændende projekter”, som vil ”tænde byens lys”. Med det mener han, at ”lys er en fantastisk mulighed for at iscenesætte byen”, og at ”lyset skal bruges til at fremhæve bygningernes arkitektur” og skabe en ”Times Square stemning på Rådhuspladsen”. Desuden kunne han godt tænke sig, ”at vi fik flere midlertidige lysprojekter, der markerer årstider og fester, eller bare sætter spot på et sted i byen i en periode”.

Bæredygtig belysning

Den tidligere skuespiller og teaterchef har dog også fornemmelse for andet end rampelys. Klaus Bondam mener således også, at ”årstidernes skifte, det bløde nordiske lys, tusmørket og de lyse sommernætter er en del af Københavns identitet”, som vi holder af. Belysningsstrategien lægger således – ifølge borgmesteren – op til en ”afdæmpet belysning, hvor der også skal være mulighed for en stille nattevandring i en park med kig til stjernerne”. Belysningen skal desuden ske ”på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag”.

Offentlig debat for og imod

Forslaget har været til offentlig debat i to måneder frem til den 10. november 2007. Hvad der herefter er sket og skal ske, fremgår ikke af kommunens hjemmeside. Formentlig er embedsmænd i øjeblikket i færd med at bearbejde de indkomne kommentarer. Når det er sket, skal strategien formodentlig drøftes og vedtages i kommunens teknik- og miljøudvalg.

Ikke alle de indkomne kommentarer er positive over for forslaget til belysningsstrategi. Ifølge Berlingske Tidende den 21. september 2007 er der mange, som er kritiske over for det øgede forbrug af elektricitet, som Klaus Bondams visioner vil medføre. Andre er bange for, at det vil blive sværere at se stjernerne på nattehimlen.

En af de kritiske kommentarer kommer fra arkitekt og teaterchef (sic) Jon Stephensen, der er med i en arbejdsgruppe, som skal give et bud på metropol-zonens fremtid. (Metropol-zonen er Klaus Bondams navn på et område, som strækker sig fra Rådhuspladsen til Hovedbanegården på den ene led og fra søerne til Københavns Havn på den anden led.) Jon Stephensen mener ifølge Berlingske Tidende den 8. marts 2007, at ”det forplumrer debatten, hvis man tror, København bliver en international by ved at sætte lys på nogle huse. Det med belysningen er en trang til, at alt, hvad der er pænt, skal lyses op. Det kommer der ikke meget metropol ud af.”

Københavns Kommune har fremlagt et forslag til en belysningsstrategi for byen.


Til hjemmesiden

Til siden om lysforurening

Send E-mail


© Per Tybjerg Aldrich

Oprettet: 2007-12-05

Senest opdateret: 2007-12-05