Forslag om at forebygge lysspild i Holbæk Kommune via planstrategien

Holbæk Kommune har sendt et forslag til planstrategi for de kommende 12 år til høring over otte uger i foråret 2007. Det har en gruppe astronomi-interesserede borgere benyttet sig af. De foreslår, at der indbygges krav om hensigtsmæssig belysning i lokalplaner og byggesager.

Ud fra den tankegang, at hensigtsmæssig belysning medfører energibesparelser, bedre synsopfattelse og –oplevelse, større sikkerhed og naturbevarelse – oven i købet uden merudgifter – opfordres Holbæk Kommune til at stille krav om hensigtsmæssig belysning i planstrategien og i andre sammenhænge, hvor udendørs belysning kan reguleres.

Opfordringen kommer fra Niels Foldager, Søren Jessen, Vagn Voldbro Larsen, Flemming Andreassen og Morten Brix. De er ikke alene borgere i Holbæk Kommune, men også amatør-astronomer. Flere af dem er netop flyttet til Holbæk-området på grund af det fine nattemørke. Det vil de derfor gerne have, at der bliver værnet om.

De fem borgere definerer hensigtsmæssig belysning sådan: Belysning, ”hvor selve lyskilden (pæren, lysstofrøret, reflektoren, frontglasset) er afskærmet, så den ikke ses på afstand. Øjet rammes kun af indirekte lys fra de genstande eller omgivelser, der vitterligt ønskes belyst”.

Brorfelde nær Tølløse i Holbæk Kommune var i mange år hjemsted for Københavns Universitets Astronomiske Observatorium – et vidnesbyrd om områdets relativt mørke nattehimmel.

 

 

Læs hele forslaget til planstrategien fra de fem borgere her.


Til hjemmesiden

Til siden om lysforurening

Send E-mail


© Per Tybjerg Aldrich

Oprettet: 2007-05-18

Senest opdateret: 2007-05-18