På gåtur til elektricitetens tidlige historie i København

En jævn strøm gennem byen er navnet på en byvandring gennem København. Byvandringen er beskrevet i en fin lille publikation udgivet i forbindelse med Industrikulturens År. Tag den i hånden og lær, hvordan elektriciteten – og gadebelysningen – kom til hovedstaden.

København fik sit første el-værk i 1892 – 13 år efter Thomas Edison offentliggjorde sin nyeste opfindelse: Glødelampen. Noget af den første strøm fra Gothersgade Elektricitetsværk, som det første værk hedder, gik til 16 elektriske gadelygter, der var opstillet på Kongens Nytorv – byens daværende centrum.

Disse – og mange flere oplysninger (sic) – er at finde i hæftet En jævn strøm gennem byen. Hæftet beskriver en vandring eller cykeltur gennem København fra Østre Elværk på Østerbro over Gothersgade Elværk i Indre By til Vestre Elværk og Tivoli på Vesterbro. Undervejs sættes spot (!) på bygninger og steder, som var centrale i elektrificeringen af byen i perioden 1881-1914.

Hæftet er skrevet af specialestuderende i historie Vibe Skytte Christensen og udgivet i samarbejde med sekretariatet for Industri Kultur 07. Hæftet kan downloades fra sekretariatets hjemmeside og hentes på bibliotekerne i København og på Frederiksberg samt på Nationalmuseet. Har man ikke mod på at downloade en 13 MB stor fil, og er der for langt til Københavns biblioteker, kan man også få hæftet tilsendt ved at sende en mail til de søde med­arbejdere i sekretariatet.

Forlystelsesetablissement National på Axeltorv holdt den 25. juli 1882 lysfest ved hjælp af egen dynamo. Indendørs var festsalene oplyst af elektrisk lys og udendørs lyste en lampe på taget ned på publikum, som denne tegning fra Illustreret Tidende viser. National lå, hvor Scala i dag ligger.


Til hjemmesiden

Til siden om lysforurening

Send E-mail


© Per Tybjerg Aldrich

Oprettet: 2007-05-17

Senest opdateret: 2007-05-17